25.07.2008

Remember 2001-2002

Sezonul 2001-2002 a reprezentat "apogeul" blaturilor in fotbalul romanesc. Sau cel putin asa spune mai nou toata lumea, iar unii chiar si recunosc acest lucru (Gigi Becali,Gheorghe Stefan).
Rasfoind o revista cu loturile echipelor din perioada respectiva, imi readuc aminte de mai multi jucatori de care aproape uitasem. Sabin Ilie, Stelian Carabas, Florentin Dumitru, Constantin Schumacher, Robert Nita, Cosmin Barcauan sau Lucian Sanmartean, sunt doar cateva nume din jucatorii care au intrat TOTAL in anonimat in ultimii ani, fie ca s-au retras, fie ca au plecat in strainatate.
Echipe in voga in acel sezon? In mare, aceleasi ca si cele de acum, doar ca Progresul (fostul FC National) e acum in Liga II, iar CFR Cluj se zbatea in Liga III!! Dar sa ne oprim la FC National, o echipa ce a pierdut titlul la mustata, in ultima etapa. Antrenor pe atunci era Cosmin Olaroiu, care a facut in acel sezon din formatia "bancara", revelatia anului. Printre "bancari" se numarau: Marius Popa, Petre Marin, Gigel Coman, Gabriel Popescu, Gabriel Caramarin si Slavisa Mitrovici. Acesta din urma a disparut din Divizia A mult prea usor, plecand dupa doar cateva sezoane la National (acum are doar 31 de ani).
La Rapid, printre altii se numarau Dolha, Stelea, Iencsi, Rat, Ilyies, Sabau, D. Serban, Soava, Schumacher, iar in atac aveau doar 4 solutii, insa una mai buna ca cealalta: Bratu, Nita, Pancu, Sumudica. O echipa puternica, ce anul acesta si in cel ce urma, puneau bazele pentru castigarea celui de al 3-lea titlu din istorie.
In Ghencea, printre jucatorii care se afla si acum la club, se numara doar Radoi, Nesu si Neaga. Pe atunci era antrenor Piturca. Din sezonul urmator avea sa vina Oli, iar alaturi de Oli, au mai venit Aliuta, Bostina, Ghionea, Oprita sau Ogararu (piese de baza in sezoanele ce urmau).
La Dinamo, lucrurile erau roz, aveau sa castige titlul in acel an. Cu Lobont in poarta, Kirita - "stalpul" apararii, Fl. Petre - play-maker si Niculescu-Sabin Ilie in atac, echipa antrenata de Ion Marin avea sa cucereasca al 17-lea titlu din istorie.
Alte echipe din acea era: Astra Ploiesti (jucatori-cheie: Duna, Mihalache, Dascalescu), Petrolul Ploiesti (Cernea, Todoran, Costescu), Sportul (Mazilu, Dinita, Tb. Balan), Arges (Vladoiu, Dica, Coman), Bacau (R. Lucescu, Badoi, Cursaru, Ciocoiu), Ceahlaul (Axinia, Enache, Solomon).

Niciun comentariu: