23.07.2008

Noua generatie a Ligii lui Mitica

Liga I evolueaza treptat, si tindem si noi spre un campionat “occidental”. Unul dintre motive este si ca pastram jucatorii valorosi, dar mai ales pe cei tineri (ma refer la cei romani). In mare, fiecare echipa are cate un junior de perspective, care in cativa ani poate fi vazut la nationala sau la o echipa mai mare. Hai sa luam pe rand fiecare echipa si sa descoperim viitori Dica, Mutu sau Chivu.
Farul Constanta – Principalii juniori de la Farul sunt Daniel Florea (atacant, 20 ani) si Vasile Pacurar (fundas dreapta, 21 ani), cel din urma facand parte din nationala Under 21 a Romaniei.
Gaz Metan – O echipa de tip “ghiveci” in care se regasesc straini, bananieri, pensionari si jucatori liberi de contract. Cam asta e Gaz Metan-ul… Numai juniori cat de cat bunicei si de perspective nu gasesti, in rest… Pana si pe Falemi il gasesti!
Poli Iasi – O echipa frumoasa, cu jucatori micsti, adica si jucatori sub 23 de ani, dar si mai experimentati. Printre cei tineri se numara Alexandru Leucuta (atacant, 20 ani) si Clement Palimaru (atacant, 22 ani).Doar Palimaru e la nationala “mica”.
CS Otopeni – Un club plin ochi de tineri de nationala, dar nu toti sunt si jucatori definitivi, majoritatea fiind imprumutati. Cornel Predescu (mijlocas dreapta, 20 ani), Hristu Chiacu (mijlocas, 21 ani), Adrian Scharlatache (fundas dreapta, 21 ani).
Gloria Bistrita – O alta echipa cu jucatori buni, tineri si cu viitor stralucit. Printre acestia se numara Ciprian Tatarusanu (portar, 22 ani), Andrei Muresan (mijlocas, 22 ani) si Valentin Lemnaru (atacant, 23 ani).
Gloria Buzau – Echipa gen Otopeni, tineri, care nu au loc la echipele mari sa joace meci de meci, dar isi gasesc un loc in “primul 11” al echipelor mai mici. Alexandru Tudose (fundas, 21 ani), Eric Bicfalvi (mijlocas, 20 ani), Alin Litu (21 ani) si Emil Ninu (fundas, 21 ani) pot reprezenta viitorii Chivu, Hagi, Mutu sau Goian.
FC Brasov – Ramane de vazut cum e la gust ghiveciul lui Razvan, pentru ca e o combinatie dintre Rapid din 2005-2006 (N. Constantin, Maldarasanu, Ilyes,si poate Buga), jucatori liberi de contract (Stelea, Catalin Munteanu, Baltoi, Zaharia) si jucatori tineri – Sabrin Sburlea (atacant, 19 ani), Mihai Roman (mijlocas, 23 ani) si Catalin Dedu (atacant, 21 ani).
FC Arges – Prea putini tineri de perspective din partea unui club care a dat atatea talente pentru Romania (Dobrin, Mutu, Dica, Coman, Neaga). Catalin Doman pare un jucator bunicel, dar ramane de vazut cat si cum va juca in sezonul ce incepe sambata asta.
Pandurii – O echipa cu majoritatea jucatorilor intre 25-30 de ani, dar nu le lipesc nici jucatorii si mai tineri, care pot ajunge si mai sus – Daniel Orac (atacant, 23 ani) si Alex Piturca (atacant, 24 ani).
Univ. Craiova – Una din putinele echipe care dupa ce a promovat, nu au adus jucatori liberi de contract, doar de dragul numelor sau mai stiu eu pentru ce. Nu, au promovat juniori, care azi sunt urmariti intens de Victor Piturca. Acestia sunt: Florin Costea (atacant, 23 ani), Andrei Ionescu (mijlocas, 20 ani), Andrei Prepelita (mijlocas, 22 ani).
Unirea Urziceni – E greu sa fi antrenat de Dan Petrescu, mai ales daca esti si foarte tanar . Dai in bara – injuratura de mama; ratare cu fata-in-fata cu portarul – injuratura de morti). Oricum, si Unirea are o echipa frumoasa, cu jucatori experimentati, si totodata, tineri. Exemple de jucatori ai Urziceniului sub 23 de ani care pot sa creasca sis a ajunga la nationala: Raul Rusescu (atacant, 20 de ani), Sablocs Szekely (fundas, 23 ani), Sorin Radoi (fundas, 23 ani).
Otelul Galati – Lipsa banilor i-a determinat pe cei din conducerea si de pe banca tehnica a Otelului sa caute talente din toata tara, care sa ii ajute si pe viitor, atat jucand bine pentru echipa, dar si fiind vanduti pe sume cat mai astronomice). Nici azi Galatiul nu duce lipsa de astfel de tineri: Marius Pena (atacant, 23 ani), Robert Elek (mijlocas, 20 ani), Silviu Ilie (atacant, 20 ani), Cristian Sarghi (fundas, 21 ani).
FC Vaslui – La fel ca si Craiova, dupa promovare, s-au adus la prima echipa tineri jucatori care sa creasca la club. Printre acestia se numara Vasile Buhaescu (atacant, 20 ani), Razvan Neagu (atacant, 21 ani) si moldoveanul Denis Zmeu (mijlocas, 22 ani).
Timisoara - Un club cu o foarte dezvoltata pepiniera de talente, la a doua echipa. Printre jucatorii nationalei mici proveniti de la Poli, se numara Cristi Scutaru (fundas, 21 ani), Bogdan Straut (mijlocas, 22 ani), Razvan Rivis (mijlocas, 19 ani),Iasmin Latovlevici (fundas, 22 ani), Costel Pantilimon (portar, 21 ani) si Srdjan Luchin (fundas, 22 ani).
Dinamo – Un club care nu investeste foarte mult in transferuri, dar care are o baza de tineri la a doua echipa, ceea ce este un + pentru “cainii rosii”. Adrian Ropotan (mijlocas, 22 ani) e unul dintre cei promovati de cand era tanar. Pe de alta parte, Dinamo a mai si investit in jucatori tineri transferati de la alte echipe – Cosmin Moti (fundas, 23 ani), Gabriel Torje (mijlocas, 18 ani) si Sergiu Homei (fundas, 21 ani).
Rapid - Asemenea lui Dinamo, si Rapid are tactica “tinerii la echipa a doua pana cresc valoric”. Lucian Raduta (atacant, 20 ani), Catalin Paun (atacant, 20 ani),Ionut Dobroiu (mijlocas, 20 ani), Doru Bratu (fundas, 20 ani) si Andrei Marinescu (portar, 23 ani) fac parte din pepiniera Rapidului, iar Marius Constantin (fundas, 23 ani), Stefan Mardare (fundas, 20 ani) si Ovidiu Herea (mijlocas, 23 ani) au fost cumparati de la alte cluburi.
Steaua – Datorita finantatorului mai darnic, Steaua si-a permis sa cumpere si sa nu isi faca pepiniera proprie. Dar acum, cand Becali nu mai oferta totul pe tava tehnicienilor Stelei, apar juniori care daca vor confirma la Steaua II, pot face pasul spre prima echipa. Din proprii jucatori, Bogdan Mustata (fundas, 17 ani) si Vlad Rusu (atacant, 19 ani) au confirmat la Steaua II, insa ramane de vazut soarta lor. Alti jucatori tineri exportati la Steaua sunt Banel Nicolita (mijlocas, 23 ani), Alexandru Iacob (fundas, 19 ani), Razvan Ochirosii (mijlocas, 19 ani) si Bogdan Stancu (atacant, 21 ani) sunt deja la echipa de tineret a Romaniei, si au sanse ca in viitor sa ajute si echipa mare.
CFR Cluj – Daca nu sunt jucatori romani la echipa, ce pretentii de natioanala Romanei (fara naturalizare) sa avem de la CFR? Panin, Muresan si Trica raman singurii romani de la prima echipa a CFR-ului. Singurul de la Cluj care este la nationala mica, dar nu are fata sa joace la echipa de club este Ciprian Deac (atacant, 22 ani).In rest, campioana traieste doar din achizitii peste achizitii de straini din care vreo 60-70% sunt inutili echipei.
Trangand linie, putem zice ca avem viitor la nationala peste 7-8 ani, dar in niciun caz nu ne putem gandi la titluri continentale sau mondiale. Cat timp nu sunt adusi tineri doar pentru pile, avem viitor bunicel, pentru ca romanii nu sunt fotbalisti slabi.

Niciun comentariu: