30.07.2008

PREVIEW: Etapa a II-a

Dupa o prima etapa fara prea mari surprize (in afara de Pandurii 1-1 Dinamo), Liga I isi continua traseul de 34 de etape. Iata ca in a doua etapa avem doua meciuri mai mult decat interesante. Vorbesc despre Steaua – FC Brasov si FC Timisoara – Pandurii. Restul meciurilor sunt fie plictisitoare (gen Bistrita – Craiova), fie sunt prea previzibile (gen CFR Cluj – Buzau sau Farul – Rapid). Duelul dintre Lacatus si Razvan Lucescu va fi unul palpitant, mai ales ca Brasovul a inceput cu o victorie acest sezon si au un moral bun. In niciun caz stelistii nu trebuie sa vada acest meci ca unul intre o combatanta pentru grupele UCL impotriva unei promovate din Liga II.
Iata meciurile si pronosticurile mele:
Bistriţa - U Craiova: 0-1. The crowd sais “BOOOORIIIIINNNG”. Cam asta cred eu despre acest “derby”. Bistrita va aplica tactica invata de Sabau in era “Generatia de Aur”, tactica supranumita “Hagi in atac, restu’… curu’n poarta”. Doar ca in loc de Hagi, Gloria il avea in teren pe Coroian, principalul marcator si anul trecut pentru bistriteni. Pe de alta parte, Craiova se va baza pe forta de atac, deoarece ei par a juca un fel de 4-3-3. Bine, daca au 3 atacanti, asta nu inseamna ca toti 3 sunt mari golgheteri. Ajunge un marcator innascut (Costea), iar restul sa fie ceva mai retrasi (Wobay, Baird). Oltenii au o echipa frumoasa, si pot sa spere la un loc macar de Intertoto. Faptul ca si-au pastrat aceasi garnitura ca cea de anul trecut si ca nu au vandut jucatori de baza, fac o echipa si mai omogena. Cum Liga I este cunoscuta ca o liga in care rezultatele de tip sub 2.5 goluri/meci sunt (foarte) dese, as spune un 0-1, poate 0-2, dar mai sigur prima varianta.
Oţelul - Otopeni: 2-0. Dupa meciul de la Medias, s-a remarcat lipsurile datorate plecarilor Szekely, Stan si Jula. Galatiul nu mai are aceasi forta de atac. Gabriel Paraschiv si Adrian Anca raman singurii jucatori cu profil mai ofensiv de la Galati. In rest, majoritatea fotbalistilor sunt tineri care momentan, nu sunt certitudini. Otelul ar trebui sa aiba ca obiectiv evitarea retrogradarii sau de la locul 10 in sus (cel putin cu lotul acesta, pentru ca eu nu prea vad alti jucatori care sa vina la Otelul si sa ii salveze din criza ofensiva). Facand paralela, Otopeniul a fost macelarit in meciul de duminica. Baietii lui Andone nu i-au iertat pe nou-promovati si i-au ingropat cu un neverosimil 4-0. Bine, dupa o etapa nu iti poti face o imagine prea clara vis-à-vis de o echipa, dar situatia celor de la Otopeni nu va fi prea roza la finalul campionatului. Atacul slab, si linia defensiva foarte previzibila (cel putin asa s-a vazut in meciul cu CFR Cluj) fac aceasta echipa sa semene leit cu U Cluj-ul din sezonul trecut, care a cumparat jucatori din toate partile (majoritatea liberi de contract) si au facut din toti un ghiveci, care a ocupat ultimul loc in Liga I. Ei bine, situatia e parital identica si la Otopeni, atata doar ca jucatorii nu sunt toti definitivi, ci mai sunt si jucatori imprumutati. Asadar, in viziunea mea, Otelul va triumfa, probabil cu un 2-0.
Poli Iaşi - FC Vaslui: 0-1. Un alt duel care pare destul de interesant. Echipa lui Hizo urmeaza sa infrunte intr-o deplasare nu foarte usoara, echipa lui Ionut Popa. Iesenii sunt destul de muncitori, insa sambata trecuta le-au lipsit forta in atac. Balba pare cam sters, de la tinerii Palimaru si Leucuta nu prea te poti astepta la o caruta de goluri, iar nou-venitul Ciprian Tanasa trebuie sa confirme. Vasluiul a trecut de Baku (Azerbaidjan) saptamana trecuta, cu 2-0 in Moldova, au moral bun; deasemenea lot destul de numeros (ramane de vazut si cat de valoros), din care experimentatul antrenor al Vasluiului, Viorel Hizo, va alege „11”-le ideal. Iasiul porneste cu un moral mai slab, dupa ce etapa trecuta „juvetii” au invins cu 2-0. Dupa cum am mai spus, formatia lui Popa este de remarcat datorita modestitatii, deoarece ei nu tind pentru un loc de UEFA, pentru ca bugetul si valoarea lotului nu le permit asta. Probabil un 0-1 se va inregistra pe tabela din Iasi.
Steaua - FC Braşov: 2-1. Dupa acel 3-1 din Ghencea impotriva Romei, formatia antrenata de Lacatus pare a fi gata de un nou campionat presarat de meciuri in Europa. Ramane de vazut daca Becali il va pastra in lot pe Ochirosii, care si acum 2 ani era pe cai mari la Steaua, inscriind un gol din penalty in infruntarea de la ND Gorica, ramanand ca peste un an sa se infunde in mocirla de la Buzau, avandu-l ca partener de suferinta pe un alt jucator care „azi e <>, maine face schimb de pase cu Dino Eze”, Eric Bicfalvi. Fie ca sunt titulari la Gloria Buzau, fie ca sunt rezerve la Steaua, acesti 2 jucatori raman bazele nationalei „mici” a Romaniei. De asemenea, ramane de vazut ce va face Dayro Moreno, care, dupa cum spunea Radu Banciu: „e unul dintre actipildele” Ligii I, alaturi de alte personalitati din fotbalul romanesc, gen Mitica Dragomir, Razvan Lucescu sau Adrian Mititelu”. Un alt fotbalist tanar, de la nationala Under 21, Bogdan Stancu, porneste „outsider” in lupta cu Arthuro pentru un loc de titular in atacul Stelei. La Brasov, situatia nu e tocmai excelenta, dar macar au invins in prima etapa Urziceniul lui MM Stoica si Dan Petrescu, ce-i drept, la limita, in ultima faza. Tot la Brasov dam de un alt jucator de Under 21, Sabrin Sburlea, care a fost promovat de Lucescu din cauza ca trebuia sa aiba in teren si un jucator sub 18 ani. Restul brasovenilor sunt ex-rapidisti si jucatori veniti din toate zonele tarii. Posibil ca Steaua sa iasa invingatoare, dar la limita, italieneste, pentru ca nu vad din actualul lot, o masinarie de goluri. 1-0 sau 2-1.Atat.
FC Timişoara - Pandurii: 1-1. O echipa jucatori celebri, dar nu in forma vs. O echipa cu jucatori fara nume. Greu de zis daca ar iesi vreuna din aceste echipe invingatoare. Dupa cum spuneam, Timisoara este o echipa de jucatori adusi cu surle si trambite, care nu au excelat in perioada de pregatire. Magera a inscris un gol frumos, dar cu noroc, impotriva lui Arges (in prima etapa), in rest nu a demonstrat prea mare lucru. Si Pandurii au scos tot un egal in prima etapa, un 1-1 smuls in extremis, contra dinamovistilor. Pandurii i-au presat pe final si au inscris. Pandurii parea, acum exact un an, o echipa foarte previzibila. Iata ca acum, pune probleme tot mai des unor echipe precum Dinamo sau Rapid. E o echipa cu jucatori care nu se lasa batuti cu una, cu doua, au forta sa intoarca un scor, plus ca au si un manager care a invatat din greselile din trecut. Legat de antrenori, si Timisoara are un antrenor care mi se pare ca seamana leit cu Piturca si ca stil de antrenat, dar si prin mimica (adica are mereu fruntea incretita, nu zambeste des etc). Principalul avantaj al celor de la Poli este ca joaca acasa. Deci, eu spun ca va fi un egal, iar daca ar fi sa aleg intre 1 sau 2, as alege 2, e o echipa fara aere si muncitoare.
Urziceni – FC Arges: 1-0. Dupa un meci foarte slab impotriva brasovenilor, in deplasare, echipa lui Petrescu nu isi mai permite vreun pas gresit impotriva unor echipe slab cotate. Argesul nu a aratat mare lucru in intalnirea de sambata. Are un lot destul de slab valoric, ramane de vazut ce vor face in acest an. Parerea mea ramane ca toate cluburile cu patroni tip „gura sparta”, vor avea de suferit (in special in imagine). Probabil ca Unirea va invinge, are un lot valoros, care are experienta de anul trecut a evoluarii in prima liga. Nu va fi un meci prea spectaculos, probabil ca va fi sarac in goluri. Prevad un X-pauza/2-final la acest meci. Vom vedea daca se va adeveri predictia mea.
Dinamo - Gaz Metan: 2-0. Dinamo infrunta o nou-promovata, deci nu va fi ca in meciul de duminica, atunci cand au infruntat echipa „Pandurilor” lui Neagoe. Plus ca in acest meci vor avea drept de joc Marius Niculae si Florin Bratu. Dupa cum a mai jucat si in alte meciuri, Ionel Danciulescu va fi ceva mai coborat, nu va fi acel varf impins. Gaz Metan a sos primul punct la intoarcerea in Liga I, cand au facut 2-2 cu Otelul, acasa. Nu prea mai am argumente pentru a-mi explica predictia (1 solist). Deasemenea, eu zic si „victorie la 0” pentru Dinamo. Nu cred ca Boaru sau Falemi vor inscrie in poarta lui Lobont =)).
Farul - Rapid: 0-2. Farul a invins duminca, Buzaul. Un gol frumos dar norocos pentru „rechini”. Rapidul a facut instructie cu echipa lui Nelutu Sabau (3-0 in Giulesti). In primul meci, Julio Cesar si ceilalti jucatori adusi vara asta au facut un meci bun, impotriva unui adversar modest. Si de data asta vor juca in compania unei echipe destul de modeste. Ambele echipe nu au primit gol in primul meci. Si in acest meci, favorita va invinge (probabil ca la scor). 2-0 sau 3-0... Cam asa ceva. Cert e ca va fi 2, nu stiu daca 2/2. Oricum, Rapidul nu cred ca va mai pierde atatea puncte cate a pierdut aul trecut, in compania echipelor mici.
CFR Cluj - Buzău: 3-0. No comment. CFR-ul intalneste echipa unde Steaua trimite sub forma de imprumut jucatorii ce nu prind prima echipa. Clujul nu ar trebui sa aibe prea multe probleme in aceasta infruntare. Oricum, nu va fi nici scor de tenis, dar ma gandesc ca vreo 3 goluri vor da si Trica & co.

Niciun comentariu: