10.09.2008

LHC, doar un nou Y2K ?

Cu totii au auzit de LHC, cu totii stiu cifrele acelei aparaturi. Nu stiu cate mii de savanti au lucrat, nu stiu cati de zeci de km reprezinta lungimea LHC-ului... In fine, nu prea conteaza asa de mult. Ideea e ca orice experiment stiintific mediatizat este catalogat "periculos". Orice experiment stiiintific mediatizat poate aduce sfarsitul lumii. Pai, acest experiment, din cate am inteles, poate sa faca doar gauri negre de dimensiuni mici. Asta e raul cel mai mare. Pamantul nu poate fi inghitit. Nu veti muri azi, niciunul, sau cel putin nu din cauza experimentului, poate doar calcati de masina sau facand infarct cand stati pe WC! Altcumva, nu!
In concluzie, beneficiile LHC-ului sunt importante pentru stiinta si omenire, pentru ca se poate descoperi partigula lui Higgs (sper sa nu fi gresit denumirea), iar riscurile sunt destul de minore in comparatie cu ce ar putea descoperi acei savanti daca LHC-ul va fi un succes.
Cat despre zvonurile conform carora, noi vom muri... E doar un zvon identic din unele puncte de vedere cu problema Y2K din anul 1999, conform careia, pe data de 1 ianuarie 2000 va avea loc Sfarsitul Lumii.

Niciun comentariu: