10.01.2009

Criza si in Liga 1

Criza financiara face ravagii. In America, in Europa, in toata lumea... Miliardarii pierd zilnic procente uriase din averile lor fara a mai stii ce mai pot sa-si vanda ca sa recupereze din "minus". Si in Romania, in sportul romanesc, in fotbal mai precis, patronii incearca sa stranga robinetul pentru a stopa pierderile.
De exemplu, finantatorul Stelei, Gigi Becali, l-a instiintat pe Lacatus ca iarna asta nu va primi bani de transferuri. Atata tot ca s-au intors fii risipitori de la Buzau (Alexandru Tudose, Eric Bicfalvi si Alin Litu), cei care au decis titlul in sezonul trecut, iar in turul actualului campionat, au impiedicat-o pe Steaua din nou. Tot pentru a scapa de dat bani, Becali a concediat cativa jucatori: a inceput cu Artuhro si Abel Moreno, iar zilele acestea a continuat cu Rica Neaga, un jucator care a evoluat foarte putin, insa dupa parerea mea, s-a miscat bine, mai ales in meciul cu Timisoara. Probabil vor mai fi concedieri, si cel mai important, vor fi si plecari de la Steaua, jucatori de baza ai Stelei ca Radoi, Goian, Ghionea si chiar Lovin (acesta - nu neaparat de baza) sunt in atentia cluburilor din Serie A si Premier League. Gigi Becali pare foarte tentat sa ii vanda pe fiecare, semn ca fotbalul in Romania nu e un sport, ci o afacere. Daca nu iese banul, pleci si lasi echipa si fanii pe apa sambetei, si apoi te mai miri de ce esti injurat de un intreg stadion, de toti fanii...
Si la Rapid e criza, nimica nou, insa parca asa n-a mai fost niciodata. Din luna noiembrie nu se stia cine e patronul la Rapid... Taher si Copos isi pasau "bomba" (actionariatul) ca in desenele cu Tom & Jerry. Acum nu se stie nici macar cine e antrenor. Defapt, reformulez, nu se stie daca echipa are antrenor. Peseiro vrea sa plece, si pare a fi amabil, el cerand in compensatie doar banii neprimiti (de 4 luni), adica vreo 350,000 de euro, in loc sa ceara milionul. Daca pleaca Peseiro, ramane intrebarea "Cine va fi noul antrenor?", intrebare la care Copos a raspuns de pe partia din Brasov in pauza dintre un schi si o punga pe derdelus: "Rapid va avea un antrenor care este rapidist 100%", ceea ce ne da de inteles ca trebuie sa aleaga intre Marius Sumudica (antrenorul Progresului) si Marian Rada (antrenor secund, carator de bagaje). Ambele variante par a fi accesibile pentru Copos, Rada fiind deja secund, deci prea multi bani n-ar mai fi de dat, iar in cazul lui "Sumi", acesta a decalarat ca ar antrena si gratis Rapidul. Evident, a spus-o ca o metafora, insa Copos ar fi in stare sa ii prezinte un contract in care sa scrie <<0>> la rubrica "salariu"... Dar totusi, Peseiro n-a plecat, asteapta banii de la Copos/ Taher, insa se pare ca atunci cand e vorba de bani, Copos fuge de pe partie si se ascunde in muntii impaduriti din Poiana Brasov, in timp ce Taher ierneaza in Miami.
Nici la Dinamo termenul "criza" nu e strain celor din conducere, singurul lor transfer fiind Claudiu Niculescu. Toata lumea pare a crede ca acesta e un super-mega-transfer. Pai, s-a uitat usor modul in care a plecat "Clau-gol"... A plecat iarna trecuta, la Dusiurg pentru aproximativ un milion de euro, nu conteaza suma... In turul dinaintea iernii a evoluat cat a evoluat (destul de mult, aproape meci de meci, ca in sezoanele trecute) si daca va aduceti aminte, a inscris un singur gol sau poate doua... Se plictisise de Dinamo, ii trebuia o schimbare, avea nevoie de o noua provocare. In Germania a fost declarat printre cele slabe transferuri, a retrogradat, insa a fost desptept si a fugit in Cipru, la Omonia Nicossia, dupa un scandal in vara cu cei din conducerea lui Duisburg... In Cipru a inscris vreo 200,000 de euro si atat. "Nu m-am acomodat nici in Cipru", declarase inainte sa semneze cu Dinamo. Si iata ca a revenit Niculescu, marele transfer al iernii in Liga 1. Un alt transfer al cainilor din acest mercatto este Ianis Zicu, jucator imprumutat pe o periaoda de un an la Clinica din Bologna si la Clinica din Bruxelles. Acum a revenit si e gata sa ne incante din nou cu binecunoscutele-i ratari. In alta ordine de idei, Borcea a declarat ca nu vor exita prime de meci, ci doar prime de obiectiv. Adica nu mai sunt bani!
Deci, sa ne obisnuim cu ideea ca nu vom vedea prea multe transferuri in Liga 1 in aceasta iarna, caci... E CRIZA !

Niciun comentariu: