26.12.2008

Mutari. Rocade. Zvonuri - partea I

Pe data de 1 ianuarie incepe, oficial, perioada de transferuri in Europa, numita si mercatto, perioada in care se fac nu doar transferuri (si/sau imprumuturi), ci si tatonari sau oferte de nerefuzat pentru jucatori netransferabili, cum ar fi Cristiano Ronaldo, Kaka sau Messi, “regii” fotbalului la ora actuala (mai sunt si altii, inca ceilalti nu sunt netransferabili).
Prelungitul transfer al lui Cristiano Ronaldo la Real Madrid, in vara atat de credibil parca, a ajuns doar o banala barfa, nimic adevarat, intrucat portughezul o duce foarte bine la Manchester United, de curand a castigat 2 trofee foarte importante in CV-ul sau: unu individual – Balonul de Aur, si altul cu echipa, Manchester cucerind Cupa Mondiala Intercluburi. Totusi, Ronaldo a declarat ca n-ar spune nu sa joace pe “Santiago Bernabeu”, asadar el si-a mentinut declaratia din timpul verii, care a nascut un conflict intre jucator si managerul “Sir” Alex Ferguson, relatia dintre cei doi imbunatatindu-se cu timpul.
De la jucatorii netransferabili trecem la cei transferabili. In ultimele saptamani cel mai activ club (pe piata transferurilor) a fost Real Madrid, care i-a adus pe Klaas-Jan Huntelaar (de la Ajax, pentru suma de 20 de milioane de euro) si Lassana Diarra (de la Portsmouth, tot pentru 20 de milioane de euro).
De la sume uriase, trecem la preturi simbolice, cum ar fi in cazul cehului Tomas Galasek (35 ani) care in vara s-a transferat de la Nuremberg la Banik Ostrava, tara-i natala, insa la 6 luni de la “intoarcere fiului risipitor”, cehul nu a putut rezista dorului de Germania, si a semnat cu Borussia Moenchengladbach.
Mijlocasul Xavi Hernandez a semnat o prelungire a contractului valabil pana in 2014 (6 ani !!!). Conform presei catalane, numarul 8 al Barcei are un contract de 7,5 milioane de euro/an.
Acum, doar zvonuri:
- Andreyi Arshavin, “minunea” de la Euro 2008, are de ales unde merge in iarna: Manchester United si Chelsea sunt echipele interesate de serviciile rusului. Daca in vara Zenit Skt. Petersburg a spus NU, acum situatia s-ar putea schimba in schimbul unei sume consistente.
- Yuri Zhirkov, o alta surpriza a CE de asta-vara, este tinta unui alt mare club din Europa, FC Barcelona. Recent ales “Jucatorul anului” in campionatul Rusiei, Zhirkov a terminat recent sezonul cu CSKA Moscova, clasandu-se pe locul 2, dupa “campionii” de la Rubin Kazan.
- Danezul Dennis Rommedahl isi va termina contractul cu Ajax in aceasta iarna, iar intrucat nu s-a discutat despre o eventuala prelingire a acestuia, mijlocasul de banda va pleca. Unde? Posibil la un alt club important din Eredivise, jucatorul de 30 de ani fiind dorit de Feyenoord Rotterdam, AZ Alkmaar si fosta echipa, PSV Eindhoven.
- Fundasul belgian Anthony Vanden Borre, actualmente la Genoa, ar putea fi mutarea celor de pe “Riverside”, Middlesbrogh, care este interesata de serviciile jucatorului. Suma vehiculata in “The Sun” se invarte la aproximativ 4 milioane de lire sterline.
- Varful celor de la Olympique Marseille, Niang, este tinta londonezilor de la Everton care sunt staui de nesfarsita lista a indisponibililor din atac, de multe ori David Moyse fiind nevoit sa improvizeze un atac sau chiar sa trimita pe teren jucatori nerecuperati, cum ar fi Louis Saha sau Yakubu.
- Neamtul Simon Rolfes ar putea fi noua achizitie a celor de la AC Milan. Mijlocasul in varsta de 26 de ani al celor de la Bayer Leverkusen are contractul scadent in 2010.
- Paraguyanul Roque Santa Cruz, fostul atacant al celor de la Bayern Leverkusen, si tinut cu mari eforturi in vara la Blackburn Rovers, l-a anuntat pe noul sau manager, Sam Allardyce, ca nu mai doreste sa ramana in Anglia.
- Formatia londoneza Tottenham Hotspur este dispusa sa mai aduca doi fotbalisti in galaxia vedetelor deja adunata acolo: Ryan Babel de la Liverpool si Stewart Downing de la Boro sunt tintele iernii pentru Tottenham. Daca Babel este suparat cu situatia sa la L’pool, unde prinde foarte rar “primul 11” si isi doreste un transfer la alta echipa, iar Tottenham e dispusa sa ofere 7 milioane de euro in schimbul olandezului, cu Downing va fi mai greu de negociat si vor trebui sa bage mana adanc in buzunar. Mijlocasul stanga al Angliei si de pe “Riverside” este pretuit de oficialii lui Tottenham la 15 milioane de lire sterline. Raspunsul celor de la Middlesbrough va aparea in presa engleza in zilele ce urmeaza.

Niciun comentariu: